Žlebovi so lahko tudi skriti

Ko arhitekti snujejo hiše sodobnega dizajna, ugotavljajo, da imajo stranke potrebo po nevidnih žlebovih s skritimi napušči. S tem želijo poudariti moderno obliko objekta. Mnogi pa opozarjajo, da lahko tovrstni žlebovi predstavljajo določeno tveganje. Na pogled so izjemno estetski in diskretni, zato  stoodstotno poudarijo samo obliko objekta. V zadnjih časih opažamo precej hiš, ki nimajo vidnih napuščev. Moderno je namreč to, kar nima vidnih robov. Je pa treba pri taki zasnovi hiše paziti na njeno zemljepisno lokacijo. Kdor živi na kraškem ali obalnem območju, kjer piha burja s sunki tudi do sto šestdeset kilometrov na uro, nevidni žlebovi niso najboljša ideja, saj se lahko streha poškoduje ali odkrije.

Mnenja, da skriti žlebovi prinašajo nekatere pasti, so vsi krovci starejše šole in starejšega kova. Hiša, ki nima napušča, je neprimerno zasnovana, menijo – in od tega mnenja ne odstopajo. Prepričani so, da bo tak objekt ob deževnem vremenu zamakalo po fasadi, žleb pa bo začel puščati vodo. Protiargument pa so številne klasicistične zgodovinske hiše, ki jih najdemo po različnih evropskih in drugih mestih. Te hiše imajo minimalni napušč. Prav zaradi tega lahko sklepamo, da tveganje zaradi skritih žlebov morda le ni tako veliko.

Ne pozabimo, da so izdelani s pomočjo najsodobnejše tehnologije, kar vsekakor pomeni, da bodo ti žlebovi vrhunsko izdelani in se na njih ne bodo pojavljale napake. Vsi, ki imajo tovrstne žlebove, se strinjajo, da so zelo estetski in lepi ter da so njihovi hiši vdahnili modernost. Veliko mimoidočim ni jasno, kam so se skrili žlebovi, spet drugi pa mislijo, da jih sploh nimajo. Ker vam ne zamaka fasade, si nikakor ne morejo priti na jasno, v čem je skrivnost. Takšno domovanje vam bodo zavidali mnogi. Pomembno pa je, da so ti žlebovi vodotesni, brez prekinitev in s kontinuiteto. Njihovo izdelavo zaupajte samo nekomu, ki se spozna nanje.