Razlog za nedelovanje solarne elektrarne so bili akumulatorji

Zadnja stvar na katero smo pomislili, da bi šla narobe so bili akumulatorji. Toda prav akumulatorji so bili glavni razlog za nedelovanje solarne elektrarne. Naj opišem situacijo, ki se je zgodila na vikend, ko smo nameravali imeti na vikendu mojega očeta piknik za praznovanje rojstnega dneva.

Skratka dan pred dogodkom smo razmišljali, da bi preverili ali je potrebno kaj postoriti na sami lokaciji, saj je običajno potrebno počistiti notranjost hiške in seveda pripraviti zunanjost, da lahko naslednji dan začnemo z zabavo dobesedno takoj. In poleg čiščenja je ena izmed stvari, ki jo moramo narediti tudi vklopiti hladilnik. Razlog, da hladilnik ni vklopljen je dokaj preprost. Ker imamo na vikendu solarno elektrarno, bi hladilnik sploh v zimskih dnevih itak bil ugasnjen, saj solarna elektrarna čez zimo zaradi krajših dni in šibkejšega sonca ustvarja manj električne energije. Hladilnik pa potrebuje konstantno električno energijo, kar pa pomeni, da akumulatorji ne bi bili sposobni hraniti tolikšne energije, da bi lahko hladilnik bil neprestano prižgan.

Toda šok, ko smo želeli priključiti elektriko, ki bi jo zdaj moralo biti na pretek, smo ugotovili, da se sistem ne odziva. Najprej smo mislili, da so krive živalce, saj se v okolici vikenda nahaja kar precej živali, ki bi lahko pregriznile katerega izmed kablov. Seveda to ni bil razlog, zato smo preverili, da ni kdo morda poškodoval solarnega panela, saj se panel nahaja na relativno nizki poziciji v neposredni bližini železniške proge, zaradi česar bi lahko kakšen kamen priletel in poškodoval solarni panel. Toda ne, vse je bilo ok. Solarni panel je bil ok, povezava je bila ok in celo razsmernik, ki skrbi za polnjenje akumulatorjev je bil ok. Razlog se je skrival drugje in sicer so za nedelovanje bili krivi akumulatorji, za katere smo vsi mislili, da so novi, so pa dejansko bili stari vendar zelo slabo obnovljeni. Akumulatorji so bili seveda hitro zamenjani in naš piknik je lahko potekal brez težav.